7 tanács horvátországi nyaraláshoz

A horvát tengerpartra pihenni megyünk, így nyilván nem azzal akarjuk tölteni azt az egy-két hetet, ami nyaralásra jutott, hogy feszülten figyeljünk az holminkra, de érdemes szem előtt tartani, hogy a tolvajok előszeretettel használják ki természetes figyelmetlenségünket.
7 tanács horvátországi nyaraláshoz

A horvát tengerpartra pihenni megyünk, így nyilván nem azzal akarjuk tölteni azt az egy-két hetet, ami nyaralásra jutott, hogy feszülten figyeljünk az holminkra, de érdemes szem előtt tartani, hogy a tolvajok előszeretettel használják ki természetes figyelmetlenségünket. Nézzük, mi az a hét dolog, amire mindenképp érdemes odafigyelnünk, hogy az apróbb-nagyobb bosszúságok ne keserítsék meg az értékes szabadnapokat.1) Már az indulás előtt készüljünk fel arra, hogy biztonságban legyen a pénzünk.

Horvátországban szerencsére a legtöbb nyaralóhelyen szinte mindent elintézhetünk a bankkártyánkkal, ezért érdemes bepakolnunk a csomagba. Csak a legszükségesebb mennyiségben vigyünk magunkkal kunát, amiből fagyit, innivalót vehetünk parti árusnál vagy parkolódíjat fizethetünk. A nagyobb kempingekben, esetleg szállodákban szinte mindenütt lehet kártyával is fizetni, ezért a szállásdíjra csak akkor van szükség készpénzben, ha nem előre fizetett magánszállásra mennénk.

2) A pénzváltásnál kérjünk aprót is, mert az autópálya fizetőkapuknál nem biztos, hogy vissza tudnak adni, és igazán kellemetlen 40 fokos hőségben feltartani a sort. Márpedig a készpénzes soroknál jó kis tömeg vár majd minket.

Arról nem is beszélve, hogy a nagy sietségben – legyünk jóindulatúak és fogjuk erre – nem biztos, hogy jól adnak vissza. És ugye Ön se fordulna vissza az utópályán azért, hogy pár kuna miatt reklamáljon. Itt is érdemesebb tehát a kártyát használni, hiszen a kártyás sorok jóval gyorsabban haladnak – sok kapunál már egy érintéssel is fizethetünk.

3) Ha nagyobb mennyiségű kuna vagy euró van nálunk, ne tartsuk mindet egy helyen - így, ha eltűnik is egy része, nem maradunk teljesen pénz nélkül.

A strandon ne hagyjuk értékeinket őrizet nélkül. Szinte minden nagyobb szupermarketben és strandbutikban vehetünk összecsavarozható műanyag pénztárcát és telefonvédő tokot, amit a nyakunkba is akaszthatunk, így fürdés közben is biztonságban lesznek értékeink.

5) Eurót csak végszükség esetén vigyünk. Sok horvát szállás- és vendéglátóhelyen elfogadják ugyan, de nagyon nem éri meg vele fizetni, mert rossz árfolyamon váltják.

Ahol csak teheti, használja bankkártyáját, vagy szükség esetén inkább egy közeli ATM-ből vegyen fel pénzt. A Mastercard Nearby alkalmazással bárhol megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb eső ATM-eket. Ezt érdemes még itthon letölteni az App Store-ból vagy a Google Play áruházból.

6) Tervezzük meg előre az útvonalat, és készüljünk fel a fizetőkapuk használatára.

Horvátországban az autópályák használata díjköteles, de nem matricás fizetési rendszer működik, hanem autópálya-kapuknál kell fizetnünk. Egy-egy szakaszra való belépéskor jegyet kell váltanunk, és kilépéskor a kilépőkapunál fizethetjük ki a megtett pályaszakasz díját.

A díjat a fizetőkapuknál kifizetni euróban vagy kunában, illetve bankkártyával lehet egyenlíteni, valamint az ENC (útdíjak elektronikus fizetése) készülékkel is fizethetünk. ENC készülék vásárolható a Varazdin és Sveta Helena fizetőkapuk mellett lévő eladóhelyeken, illetve a forgalmasabb benzinkutakon. A vásárlást követően saját felhasználónevet és jelszót kapunk, amivel a HAC honlapján bármikor ellenőrizhető az ENC-számlánk egyenlege.

Az autópályán lévő alagutak használatáért - az Isztria kapujában megépített Ucka alagút kivételével - külön díjat nem kell fizetni.

Ha szeretné kiszámolni, mennyibe fog kerülni Önnek a horvát autópályadíj, akkor kattintson ide: Útiköltség kalkulátor7) Tartsuk észben az autózáshoz szükséges szabályokat:

  • Horvátországban mindenfajta radardetektor használata, még kikapcsolt állapotban sem lehet a gépkocsiban tartani, ellenkező esetben a határon, illetve rendőri ellenőrzés során szabálysértési bírságot szab ki a horvát hatóság.

  • November 15-től április 15-ig a gépjárműveken kötelező a téligumi használata.

  • A téli időszámítás idején nappal is kötelező a fényszóró bekapcsolása.

  • A horvát rendőrség komolyan ellenőrzi a téligumik használatát, illetve a hólánc meglétét. Ezek hiánya pénzbírságot és a forgalomból való kizárást vonja maga után.

  • Sebességhatárok: mint itthon, az autópályán 130 km/h, autóúton 110km/h, egyéb utakon 90 km/h, lakott területen pedig 50 km/h a megengedett maximális sebesség.

  • Minden Horvátországba belépő autóban legalább egy sárga-sárgászöld fényvisszaverő mellénynek kell lennie.

  • Különösen alacsonyabb rendű utak kereszteződésénél a leengedett sorompó, illetve fénysorompó helyett „egyszerű” stoptábla hívja fel a figyelmet a vasúti átjáróra.

Horvátországi szállások itt!

Kapcsolódó cikkek

7 ok, amiért Norvégia nagyszerű ország

7 ok, amiért Norvégia egy nagyszerű hely

Kristálytiszta levegő és mélykék tenger. Ez jellemzi Norvégiát, de közel sem csak ezek miatt gyönyörű hely.

7 érdekesség Berlinről

7 újdonság Berlinről

Itt zajlik a legtöbb építkezés Európában, de mit érdemes még tudni róla?