A világ leghíresebb rozé borai

Sokféle rozé bor létezik, de a leghíresebb kétségtelenül a Provence de Cotes megnevezésből származó Chateau d'Esclans. Ez a rozé bor arról ismert, hogy a hírességek kedvence, és nem túl drága, így ideális választás a mindennapi ivók számára. Ez a bor is nagy múltra tekint vissza, és könnyen beszerezhető.
A világ leghíresebb rozé borai

A Provence Rose egy gyönyörű palack nyári gyümölcsökkel, virágos jegyekkel, valamint a gyümölcsök és a savak finom egyensúlyával. Jól párosítható tenger gyümölcseivel, és kiválóan illik a ceviche-hez vagy a spanyol rizsételekhez. A legjobbak ezek közül a hosszú eltarthatóságú rozéborok, mivel inkább fiatalon fogyasztják őket. Az alábbiakban bemutatjuk az öt legjobb rozé bort, amelyekre 2022-ben érdemes odafigyelni. Néhányuk még egészen új a színtéren, de máris hullámokat vetnek az iparágban.

Spanyolország ad otthont a világ legikonikusabb rozé borainak, köztük a Chateau d'Esclans-nak, amelynek neve híressé tette a céget. Az LVMH 2008-ban vásárolta meg a cég többségi tulajdonrészét, és a pincészet évek óta készíti ezt a rozétt. Gazdag, citrusos illata összetéveszthetetlen, lágy, friss epres íze pedig piknikekre és rögtönzött összejövetelekre teszi népszerűvé.

Annak ellenére, hogy széles körben népszerű, a rozé szőlőnek egyedi íze van. Íze virágos, enyhe eperízzel.Mivel a szőlőfajtákon nem mindig van feltüntetve a fajtájuk, kissé nehézkes lehet meghatározni, hogy melyik a legjobb az ön számára. A rozé bor készítésének legnépszerűbb és legelterjedtebb módszere az úgynevezett korlátozott héjon macerálás, amelynek során a levet hat és 48 óra között érintkezésben hagyják a szőlőhéjjal.

A világ legnépszerűbb rozé bora a kaliforniai pinot noir. Ez egy klasszikus rózsaszínű bor, és a Sonoma-partvidéken termelik. A fehér zinfandel és a pinot noir jellemzőivel egyaránt rendelkezik, illatában pedig a piros gyümölcsökre emlékeztet. A nápolyi rozé földesebb gerinccel rendelkezik, és burger mellé is jól fogyasztható. A provence-i rozé bornak számos fajtája létezik, de a provence-i rozé a legismertebb.

A spanyol rozé egy másik népszerű bor. Bár a spanyol nyelvben "rosado" felirattal illetik őket, az országból számos példa van fehér és rozé borokra is. Tipikus példa erre a Flor de Muga Rose a La Rioja Alta régióból. Ezt a finom rozé bort hagyományos módszerekkel készítik ebben a régióban, és eredendően vonzó az emberek számára. Jellegzetes íze és illata miatt világszerte népszerű ital.

Kapcsolódó cikkek

A világ leghíresebb rozé borai

A világ leghíresebb rozé borai

A spanyol borokról se feledkezzünk meg.