Milyen borokat fogyaszthatunk a vendéglátóhelyeken?

Először is tisztázzuk az alapszabályt, miszerint az a bor, ami elnyomja az étel ízét és nem harmonizál a fogással, jobb inkább önmagában meginni.
Milyen borokat fogyaszthatunk a vendéglátóhelyeken?

Nincs ezzel másként egyetlen magyar vagy külföldi hotel sem, ahol rengeteg féle és fajta ízt próbálhatunk ki. Talán jobb is itt kezdeni, hiszen aki nem ismeri kellően ezeket az italokat, könnyen félrenyúlhat. A hotelekben és éttermekben azonban minden ételhez olyan típust ajánlanak, ami azzal az adott menüvel harmonizál. A tökéletes bor megtalálása önmagában türelemjáték lehet, így talán könnyebb megoldás máshol kipróbálni a párlatokat.

Mi határozza meg, milyen bort kapunk az étel mellé?

Amikor étteremről, kávézóról, esetleg hotelről van szó, akkor biztosan meghatározó lesz az étel íze, a származási helye, nem beszélve az állagáról. Megannyi dolog befolyásolja, hogy milyen bort kapunk az adott fogáshoz, hiszen míg hazánkban sokan a hagyományos fehérbort választják, addig a külföldi hotelekben előszeretettel szolgálnak fel különlegességeket.

Az is igaz viszont, hogy napjainkban a gasztronómia világában egyre jobban eltűnnek a régi szabályok, így sokkal szabadabban történik a választás mint korábban. Még mindig vannak előírások, amiket nem árt betartani, viszont fontosabbak a saját megérzés és az ízlés, amit viszont csak sok kóstolással tehetünk meg. Amikor például külföldön járunk, akár Olaszországban, akár Franciaországban, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni a helyi specialitásokat. Bár a magyar italok is nevesek és ízletesek, azonban, ha szeretnénk valóban jártasak lenni a borok világában, akkor nem árt máshol is egy kicsit szétnézni.

Milyen húshoz milyen italt válasszunk?

Egyáltalán nem igaz az állítás, miszerint amilyen a hús színe, olyan színű bort kell hozzá kínálni. Sokkal fontosabb megismerni az étel és az alkohol sajátosságait, hiszen a fűszerezés, az állat kora és annak elkészítési módja is ugyanolyan hatással lehet a választásra. Míg például a franciáknál nem hiányozhat az ebéd és a vacsora mellől sem egy pohár bor, addig a magyarok inkább ünneplés gyanánt, esetleg az esti étkezésnél kínálják az italt.

A hazai hotelekben szinte külön kell kérni a bort, míg az olaszoknál sokszor jár az ételhez egy ízletes vörös vagy fehér. Egy tény viszont mindegyik esetben elmondható, hiszen külföldön és itthon is, ha borral főzünk, akkor azt a bort kell kínálni az étel mellé, ami a fogásba belekerül. Mással egyáltalán nem fog harmonizálni, ezzel azonban a pincér és a szakács is tisztában van. A főzés felerősíti a borok jó tulajdonságait, sokkal ízletesebb lesz tőle a főétel.

Összegezve

Ha tehát vendéglátóegységben fogyasztanánk valami különlegességet, bízzunk magunkat a pincérre. Ő a lehető legjobbat fogja választani számunkra, nem beszélve a hozzávaló HORECA termékekről, amelyeknek köszönhetően tovább tarthatjuk frissen a palackot. Így nem okoz gondot a palack hűtése sem a vacsora során.

Kapcsolódó cikkek

Ásványvíz fogyasztási szokások különböző kultúrákban

Ásványvíz fogyasztási szokások különböző kultúrákban

Az ásványvíz fogyasztásának kulturális szokásai jelentősen eltérnek világszerte, reflektálva a helyi gazdasági feltételekre, környezeti adottságokra és társadalmi hagyományokra.

Milyen borokat fogyaszthatunk a vendéglátóhelyeken?

Milyen borokat fogyaszthatunk a vendéglátóhelyeken?

Legyen szó hazai vagy külföldi vendéglátó egységről, szerencsére számos bort közül válogathatunk az ételek mellé. Lássuk tehát ezeket!